Slovenija je postala prva država na svetu, ki je prejela naziv zelene destinacije, kar je dosegla s trajnostnim razvojem.

Na današnji slovesnosti na Ljubljanskem gradu, ki pomeni vrhunec dvodnevne konference Global Green Destinations Day, na kateri so se zbrali najbolj trajnostni z vsega sveta, je Slovenija kot prva država na svetu prejela naziv zelene destinacije.

Kot je pojasnil predsednik Green Destinations Albert Salman, so predstavniki organizacije ocenjevanju Slovenije namenili veliko časa. Govorili so s predstavniki Slovenske turistične organizacije (STO), ministrstev, tudi s strokovnjaki iz akademskega sveta, ki so jim podali odgovore na vprašanja, vezana na 100 meril. "Ugotovili smo 96-odstotno skladnost," je povedal sogovornik.

"Bodite ponosni na svojo državo in skupaj zagotovite, da boste tudi čez pet let ponosni na to, kar ste dosegli pri ohranjanju značaja in zelene, čiste, avtentične ponudbe za obiskovalce," je Slovencem položil na srce Salman.

Dodal je še: "Slovenija se je usmerila od množičnega turizma, ki ga predstavlja množičen razvoj urbanih naselij ter velikih hotelskih in apartmajskih kompleksov, ki negativno posegajo v pokrajino. Slovenija je tudi ušla invaziji franšiz hitre prehrane. Namesto tega boste tu našli številne vegetarijanske restavracije, ki Slovenijo uvrščajo na drugo mesto po številu tovrstnih restavracij v Evropi. Mednarodna organizacija Green Destinations in Združenje za trajnostni turizem GoodPlace sta v Sloveniji vzpostavila sistem za ocenjevanje trajnostnih destinacij. Ugotovili smo, da so v tej deželi ustrezne politike, ki zagotavljajo odlično skladnost s standardi Green Destinations. Slovenija lahko samozavestno gradi trajnostni turizem kot ključni steber nacionalne turistične politike."

Sto najbolj trajnostnih destinacij na svetu je v 46 državah. Iz Slovenije so se na seznam uvrstile Ljubljana, ki je bila na njem že v njegovi prvi različici leta 2014, in vse destinacije, ki so prejemnice znaka Slovenia Green Destination. Ljubljana je slavila dvakrat, saj je tako nosilka certifikata Slovenia Green kot tudi Quality Destination.

Poleg Slovenije so sicer države z največjim številom destinacij na seznamu še Nizozemska, Hrvaška, Portugalska, Kanada, Čile, Kitajska, Španija in Velika Britanija, so pojasnili na STO.

Članek pripravil: Radio Odeon.

Video prispevek: TV Vaš kanal

 

Zelene slovenske destinacije
Na slovesnosti so razglasili tudi osem novih dobitnikov znamke kakovosti Slovenia Green Destination. To so postali Nova Gorica, Brda, Kranjska Gora, Maribor, Ptuj, Slovenj Gradec, Bela krajina in Velenje. Trije novi ponudniki namestitev pa se lahko pohvalijo z znakom Slovenia Green Accomodation: Hostel Celica, Hotel Jožef in Sobe z zgodbo Pr'Gavedarjo.

Skupno je tako zdaj v Zeleno shemo slovenskega turizma vključenih 17 destinacij in 10 ponudnikov.