Aktualno

58. Jurjevanje v Beli krajini 22. - 26. junija 2022

58. Jurjevanje v Beli krajini se bo letos odvilo v Jurjevanjski dragi z večernim programom in številnimi akrivnostmi tudi v mestnem jedru.

Prvi dan boste lahko spremljali utrip Jurjevanja na valovih radia Prvi, odprtje razstav v mestnem jedru in Domovina je kul(tura) vabijo obiskovalce na vodenje po mestu, večer pa bomo zaključili s kinom na prostem.

Na kresni dan bo na glavnem odru Pastirče mlado - srečanje otroških folklornih skupin, ob kresu pa kresno noč prikličemo s Kresnicami in koncertom Dobreča s Kvatropirci.

V petek bo uradno odprtje festivala ob 19. uri. Nastopile bodo tuje in domače folklorne skupine ter trubači. Za zabavo pa bo poskrbela skupina Kingston.

Sobota nudi celodnevno pestro dogajanje, od predstavitve rokodelcev do otroških delavnic ter družinskega kolesarjenja, nastopi etno glasbenih skupin. Ob 20. uri nastop domačih in tujih atraktivnih folklornih skupin, katermu sledi zavabavni program s Polkaholiki.

Nedelja na Jurjevanju se začne ob 16. uri, uradni zaključek bo ob 21. uri, nato sledi zabava s skupino Jackpot

Podrobni program na prizoriščih si poglejte v priponki ali na spletni strani Jurjevanja

Jurjevanje v Festival slavi raznolikost kultur in pri tem stremi k prepletu tradicionalnega z modernim, lokalnega z globalnim. Je orodje za uresničevanje principov trajnostnega in celostnega razvoja Bele krajine, prejemnice naslova Evropske destinacije odličnosti 2010 in Zelene destinacije Slovenije.

Jurjevanje skozi celotno zgodovino ohranja belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino, hkrati pa k predstavitvi lastne dediščine vabi mednarodno uveljavljene folklorne skupine in druge kulturne ustvarjalce iz vseh kontinentov sveta. Na takšen način ustvarjamo medkulturni prostor, ki naj služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami. Jurjevanje v Beli krajini je najstarejši folklorni festival v Sloveniji ter član svetovne zveze folklornih festivalov CIOFF

Nazaj na: Aktualno
Dostopnost
Zagotavlja:
sogo logo