Jurjevanje

Jurjevanje v Beli krajini je največja prireditev v Beli krajini in hkrati najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ki bo v letu 2021 potekal že 57. leto zapored. Prireditev vabi v objem belih brez in lepotice reke Kolpe pod okriljem priljubljene šege pomladanskega prebujanja narave - jurjevega, po katerem je festival tudi dobil ime.

Zeleni Jurij je starodavni slovanski mitološki junak, ki prinaša pomlad, srečo in obilje, obredje ob jurjevem pa poudarja ponovno rast in začetek novega življenjskega kroga.

Jurjevanje, ki je bilo prvič organizirano leta 1964, kot edino te vrste, je bilo najprej dogodek prikazovanja ljudskih plesov Bele krajine s konca 19. in začetka 20. stoletja. Z leti se je dogajanje na festivalu razširilo in nadgradilo. Tako se je v svoji devetinštiridesetletni zgodovini festival trdno zasidral v črnomaljskem okolju in Belokranjci smo ga vzeli za svojega.

V petdnevnem dogajanju na več lokacijah po celotnem mestu Črnomelj se skozi program predstavitve domačih in tujih folklornih skupin prepletajo kulturno-zabavni dogodki, ki jih podrobneje navajamo v nadaljevanju.

V zadnjih nekaj letih so se na velikem odru Jurjevanja zvrstile folklorne skupine iz Kolumbije, Rusije, Mehike, Argentine, Malte, Nemčije, Italije, Češke, Slovaške, Madžarske, Litve, Latvije, Srbije, Španije, Makedonije, Bolgarije, BIH, Hrvaške, Črne gore, Turčije, Poljske, Puerto Rica itd.

Petdnevni festival poteka v mestu Črnomelj v Beli krajini, v deželi belih brez, tople reke Kolpe ter bogate kulturne dediščine.

Jurjevanje:

  • je Prireditev z manj odpadki (gibanje Zero Wast, Društvo ekologi brez meja),

  • je član svetovne zveze folklornih festivalov in tradicijskih skupin (CIOFF).

Naše gibalo je trajnostno naravnan razvoj ter animacija in razvoj občinstva, zato postaja festival gibalo razvoja revitalizacije starega mestnega jedra Črnomlja. Slogan »Vrnimo mesto ljudem« se odraža v zaprtju centra za ves promet, vključevanju obiskovalcev v program, sodelovanju med ustvarjalci, uličnemu gledališču, odprtemu prostoru za aktivno in izobraževalno preživljanje prostega časa.

Ob osrednjem folklornem delu potekajo še:

  • Pastirče mlado, srečanje otroških folklornih skupin, kjer se predstavijo otroške folklorne skupine;

  • VirejFest, ki ga organizirajo Klub belokranjskih študentov, Mladinski kulturni klub in Mladinski center BIT in predstavlja sodoben odraz glasbene dediščine;

  • Goni kolo v organizaciji ŠRD Črnomelj poskrbi za prijeten družinski kolesarski izlet po Beli krajini;

  • Sejem domače in umetnostne obrti, na kateri svoje izdelke prikažejo in razstavijo mojstri domačih in umetnostnih obrti;

  • Kreativa K 23 - EtnoModerno, ki je sodoben odraz tradicionalnih obrti, vendar z dizajnerskim pridihom, umetniške razstave, izobraževanja, predstavitve, koncerti in ustvarjalne delavnice.

Jurjevanje ni le prireditev. Je preplet tradicionalnega in modernega, lokalnega in globalnega, vse v osmišljanju trajnostno naravnanega in celostnega razvoja mesta Črnomelj, njegovih prebivalcev in obiskovalcev ter celotne Bele krajine.

Več na: www.jurjevanje.si

Kontakt

Lidija Balkovec

Splošna služba

Dostopnost
Zagotavlja:
sogo logo