Aktualno

57. Jurjevanje v Beli krajini - 1. dan

V sredo, 23, junija 2021, se je v Kulturnem domu Črnomelj z uradnim odprtjem razstave »Domovina je kultura«, pričelo 57. Jurjevanje v Beli krajini.

Andrej Kavšek, župan občine Črnomelj, je poudaril, da je razstava velik in pomemben korak, da Občina Črnomelj spet dobi svojo zgodovinsko, turistično in kulturno veljavo v slovenskem prostoru, kot jo je imela takrat, ko je predstavljala državotvorno in kulturno središče Slovenije. Direktorica Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, mag. Nada Žagar, je spregovorila o procesu dozorevanja ideje o razstavi in njenem nastanku. Vodja Kulturnega doma Črnomelj, Nastasja Schweiger, je predstavila, kaj vse lahko doživijo obiskovalci ob ogledu te animacijske in interaktivne razstave. S svojo prisotnostjo sta otvoritev razstave počastila tudi domačina, otroka vojne in gledalca večine SNG predstav, Darka Čop in Jože Strmec, ki sta se za spomenik takratnemu času snovalcem razstave zahvalila s solzami v očeh. Na odprtju so prisluhnili pesmi Mateja Bora v izvedbi Nine Šalamon in si ogledali delček uprizorjene Molierjeve predstave leta 1944, ki jo lahko zaigrajo tudi obiskovalci razstave.

V sklopu aktivnosti ob 770 letnici prve omembe trške avtonomije Črnomlja je v Mestni muzejski zbirki Črnomelj potekalo predavanje Janeza Weissa z naslovom Grb mesta Črnomelj - nastanek in razvoj. Predavanje se je osredotočilo na pravno statusni razvoj mesta in razvoj njenega osrednjega simbola, grba mesta Črnomelj, od 13. st. naprej.

Župan Občine Črnomelj, Andrej Kavšek in direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina, Barbara Papež Lavrič, sta na Petrovem trgu otvorila štiri razstave, ki so si jih lahko obiskovalci v času Jurjevanja ogledali v starem mestnem jedru Črnomlja. V Primožičevi hiši so bili razstavljeni izdelki rokodelca Matjaža Reška iz Škofje Loke z naslovom »Klobuk za vsako priložnost«, v cerkvi Sv. Duha so si obiskovalci lahko ogledali slikarsko razstavo Gani Ilalloshi z naslovom Nostalgie, v Pastoralnem centru razstavo v sodelovanju s Tržiškim muzejem »Obutvena dediščina na Slovenskem«, v Belokranjskem izročilu pa razstavo umetniških del Bogomirja Jakše.

Prvi festivalski dan se je zaključil na podestu ob reki Lahinji, pod Mestno muzejsko zbirko Črnomelj, s prižigom kresa in z adlešičkimi Kresnicami. V Adlešičih v Beli krajini je namreč še vedno živo ohranjeno kresno koledovanje in petje kresnih pesmi. Ljudske pevke Kresnice iz Adlešič so v soju kresnega ognja pele triglasne pesmi na starinski način petja s pretekanjem in tudi dvoglasno kresno s pretekanjem, ki se imenuje vlaška.

Avtor fotografij: Jani Pavlin

Nazaj na: Aktualno