Aktualno

57. Jurjevanje v Beli krajini - 2. dan

Drugi dan petdnevnega folklornega festivala sta v sklopu »Mladega Jurjevanja« na glavnem odru otvorila tolkalec Franci Krevh in akademski glasbenik tolkalec in harmonikaš Marko Brdnik z »Glasbeno urico s tolkali in pesmijo«. Na edinstvenem domišljijskem potovanju okoli sveta so otroci ob petju in plesu spoznavali čisto prava tolkala. Ugotovili so, da razlika med velikim in malim bobnom ni samo v velikosti, da so afriški bobni pravzaprav »prvinski telefon« ter da je tudi človeško telo lahko »tolkalo«.

Na Medgeneracijskem vrtu za Kulturnim domom Črnomelj so obiskovalci lahko uživali ob igranju belokranjskih pastirskih iger, kot so Prašičkanje, Ciljanje koze, Koza piš, Nebesičaljka, Kamenčkanje, Mlin, Špana, Kokoši in lisice ipd. Poleg zaposlenih v Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj so v igrah sodelovali še udeleženci programov osnovne šole za odrasle in socialne aktivacije.

Župan Občine Črnomelj, Andrej Kavšek, in direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina, Barbara Papež Lavrič sta uradno odprla popolnoma novo turistično točko v Črnomlju - mestno Zakladnico in klančino, ki poteka po brežini nad Dobličico. Skozi stalno razstavo kulturne in naravne dediščine ter drugih zanimivosti predstavlja Zakladnica izhodiščno točko turističnega pohajkovanja po Črnomlju in do ostalih znamenitosti in lepot Bele krajine. Vrednost investicije je, skupaj z nadzorom in projektno dokumentacijo, znašala 316.000 €, kar je zagotovila Občina Črnomelj v svojem proračunu, za notranjost Zakladnice v vrednosti slabih 60.000 € pa je poskrbel Razvojno informacijski center Bela krajina, 85 % v sklopu projekta kulTura, 15 % pa z lastnimi sredstvi. Izvajalec del je bilo podjetje TGH iz Črnomlja s podizvajalci, projekt so zasnovali v Ateljeju Ostan Pavlin iz Ljubljane, nad projektom pa so budno bdeli konzervatorji iz Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine. »Veseli me, da imamo v mestnem jedru novo privlačno točko in srčno upam, da bo zaživela v svoji lepoti,« je ob odprtju povedal župan Andrej Kavšek in izpostavil tudi ostale projekte, ki se bodo letos začeli v sklopu ureditve starega mestnega jedra. S projektom kulTura, ki je bil izveden preko programa Interreg, je Razvojno informacijski center Bela krajina, kot partner v projektu, prostor opremil, z izgradnjo klančine, ki poteka po brežini nad Dobličico, pa je Občina Črnomelj omogočila dostop tudi gibalno oviranim osebam. Urejen je tudi dostop do bodočih javnih sanitarij, ki jih bo občina pričela urejati v kratkem. Vsebino razstave v Zakladnici je predstavil zgodovinar Janez Weiss, program je povezoval Rok Babič, za glasbeno popestritev pa sta poskrbela Tina in Aljoša Vrščaj.

V Pastoralnem centru je dr. Bojan Knific predaval o obutveni dediščini Belokranjcev in njenem poustvarjanju v folklornih skupinah. Dr. Knific je kustos v Tržiškem muzeju, avtor številnih knjig in ambasador Občine Tržič, ki je napisal slovensko monografijo o obuvanju, v kateri je predstavil obutveno dediščino na Slovenskem.

2. festivalski dan se je zaključil na podestu ob reki Lahinji, z izvedbo pripovedovalsko glasbene predstave za odrasle oz. koncertom slovenskih ljudskih pesmi in pravljic z naslovom »Do konca svojih dni« v izvedbi izvirne zasedbe Bajate.

Avtor fotografij je Javni Pavlin.

Nazaj na: Aktualno