Aktualno

Jurjevanje v Beli krajini, najstarejši folklorni festival v Sloveniji, ponovno združil ljubitelje folklore in tradicije

Črnomelj - Med 21. in 25. junijem je Bela krajina zaživela v vsem svojem kulturnem sijaju, saj je potekal najstarejši folklorni festival v Sloveniji, Jurjevanje v Beli krajini. Ta tradicionalni dogodek je že vrsto let nepogrešljiv del poletnega koledarja dogodkov v regiji, ki pomembno prispeva k prepoznavnosti belokranjske pokrajine kot turistične destinacije. Letos je festival znova navdušil okoli 9000 domačih in tujih obiskovalcev. Festival že vrsto let organizira Razvojni center Bela krajina (RIC Bela krajina), ki v organizacijski odbor povezuje člane tudi iz drugih organizacij občine Črnomelj.

Letošnje Jurjevanje v Beli krajini je potekalo že 59. leto zapored. V petih festivalskih dneh se je na sedmih prizoriščih zvrstilo okrog 1200 nastopajočih, med katerimi je bilo 500 folklornikov. Festival je gostil 14 folklornih odraslih skupin iz Slovenije in tujine ter 13 otroških folklornih skupin. Poleg osrednjih folklornih nastopov je festival spremljalo okrog 40 spremljajočih dogodkov, skupaj s šestimi razstavami na štirih različnih lokacijah. Jurjevanje je tako ponudilo pristno izkušnjo belokranjske folklore, ki je očarala obiskovalce in jih popeljala v svet tradicije in glasbe.

Ob tej priložnosti je župan občine Črnomelj, Andrej Kavšek, ki je tudi generalni pokrovitelj festivala, izpostavil: “Jurjevanje ni zgolj prireditev, festival, je nekaj več. Jurjevanjskega vzdušja se ne da opisati z besedami, potrebno ga je samo začutiti. In tudi letos nam je pestrost programa segla v srce. V veliki meri gre tu zahvala organizacijskemu odboru, ki je že v začetku leta začel s pripravami vseh podrobnosti. Ta pot ni nikoli samoumevna, ampak skrbno načrtovana, tudi s številnimi izzivi, a odbor je kot uigrana ekipa, ki zna premagati vse prepreke. Z letošnjim Jurjevanjem smo lahko zadovoljni in se že veselimo naslednjega, jubilejnega.”

Povezovanje tradicije, kulture in turizma

Jurjevanje v Beli krajini je dokaz, da tradicija še vedno igra pomembno vlogo v sodobnem svetu. Običaji, ki jih ohranjajo in negujejo Belokranjci, pritegnejo obiskovalce z vseh koncev, ki želijo doživeti avtentično kulturno izkušnjo in odkrivati skrite zaklade slikovite pokrajine belokranjske regije. S ponosom belokranjcev do svoje kulture tako festival bistveno pripomore k utrjevanju identitete regije ter njeni prepoznavnosti kot turistične destinacije.

Ob zaključku festivala je Barbara Papež Lavrič, direktorica RIC Bela krajina, izrazila zahvalo vsem sponzorskim podjetjem, ki so finančno podprla letošnje Jurjevanje, ter vsem posameznikom in društvom, ki so na različne načine sooblikovali program. Največja zahvala pa gre obiskovalcem za njihov obisk in ljubezen do folklore, petja in glasbe. “Vsi skupaj potrebujemo druženje, ki nam ga festival, kot je Jurjevanje, ponuja,” je poudarila Lavričeva in dodala, da po uspešno izvedenem Jurjevanju v Beli krajini 2023 že zrejo v prihodnje leto, ko bo potekalo jubilejno 60. Jurjevanje. Ta pomembna obletnica bo zagotovo še dodatno okrepila povezovanje med tradicijo, kulturo in turizmom v Beli krajini, je prepričana Lavričeva.

Spremljajte nas:

Sledite nam na družbenih omrežjih in obiščite našo spletno stran za več informacij o Jurjevanju in drugih dogodkih ter ponudbi v Beli krajini:

Facebook: https://www.facebook.com/jurjevanje/

Instagram: https://www.instagram.com/jurjevanjevbelikrajini/

Spletna stran: https://jurjevanje.si/

Nazaj na: Aktualno
Dostopnost
Zagotavlja:
sogo logo