Aktualno

LIKOVNI NATEČAJ "OTON SKOZI MOJE OČI- PORTRET OTONA ŽUPANČIČA" OB 145-LETNICI ROJSTVA PESNIKA

V letu 2023 praznujemo 145- letnico rojstva Otona Župančiča in ob tej priložnosti v Spominski hiši Otona Župančiča Vinica s katero upravlja RIC Bela krajina, za šolsko leto 2023/24 razpisujemo likovni natečaj, "Oton skozi moje oči - portret Otona Župančiča."

Oton Župančič, slovenski pesnik belokranjskega rodu, je napisal najlepše pesmi za otroke ter s tenkim občutkom za lepoto jezika dojemal živo in bogato belokranjsko govorico. Poslušal je ljudske pesmi, ki so dale pobudo za njegove pesniške zbirke namenjene otrokom in mladini. Tekom svojega odraščanja in umetniškega razvoja je Oton spreminjal tudi svojo podobo. Na fotografijah ga lahko vidimo kot mladega dečka, maturanta, vojaka, učitelja na zasebnih domovih do zrelejših let, kjer je začel službovati kot upravnik in dramaturg slovenskega gledališča (danes SNG Drama). Najbolj nam je vtisnjen v spomin s svojim intelektualnim obrazom, visokim čelom, rahlo privzdignjeno obrvjo, odločnim pogledom izza znamenitih okroglih očal in nekaj skrivnostnih gubic, ki so odraz njegove modrosti in pesniškega ustvarjanja. Mojster besede, ki je oz. še vedno s svojo poezijo prebuja čustva, bi letos praznoval 145. rojstni dan. Ob tej priložnosti razpisujemo likovni natečaj »Oton skozi moje oči - portret Otona Župančiča« in vabimo osnovnošolske otroke, da skozi likovno ustvarjanje izrazijo kako dojemajo Otona in njegove pesmi.

Tečaj je namenjen vsem učiteljem in učiteljicam likovne umetnosti na razredni in predmetni stopnji.

Oddaja likovnih del je do 10. novembra, zaključna prireditev s podelitvijo nagrad bo decembra 2023 v Spominski hiši Otona Župančiča. Točen termin objavimo naknadno.

Strokovna žirija: Akademski slikar Robert Lozar in ilustrator Peter Škerl.

Vse informacije o natečaju najdete v dokumentu v priponki skupaj s prijavnim obrazcem.

Koordinatorica natečaja: Klaudija Jaketič (klaudija.jaketic@ric-belakrajina.si, +386 40 147 765)

Nazaj na: Aktualno
Dostopnost
Zagotavlja:
sogo logo