Aktualno

Prvi dogodek v okviru projekta JURKA 24-25

Projekt JURKA 24-25, Duga Resa, 1. julij 2024

V ponedeljek, 1. julija 2024, je v Dugi Resi potekal prvi dogodek v okviru projekta JURKA 24-25, ki ga sofinancira Evropska unija iz programa CERV (Državljani, enakost, pravice in vrednote). Projekt je rezultat sodelovanja med partnerji iz Slovenije in Hrvaške, med katerimi so RIC Bela krajina, Občina Črnomelj, Grad Karlovac, Turistička zajednica Karlovačke županije.

Dogodek se je začel s pozdravnim govorom županje Karlovške županije ga. Martine Furdek Hajdin, ki je izpostavila ključni pomen aktivnosti kulturno umetniških društev za ohranjanje in krepitev narodne identitete.

Zbrane je pozdravil župan občine Črnomelj, gospod Andrej Kavšek, ki je izrazil veselje ob začetku tega pomembnega projekta ter poudaril pomen čezmejnega sodelovanja in povezovanja mladih preko ohranjanja kulturne dediščine.

Po uvodnem delu je direktorica RIC Bela krajina, Barbara Papež Lavrič predstavila cilje in aktivnosti projekta JURKA 24-25 ter folklorni festival Jurjevanje v Beli krajini. Gospod Željko Štajcer, direktor Mednarodnega folklornega festivala Karlovec, je predstavil koncept in izzive festivala ter izpostavil, da preko promoviranja folklore ohranjamo nacionalno bogastvo.

V okviru delavnice »»Ohranjanje kulturne dediščine in evropskih kulturnih vrednot prek folklornih festivalov« so udeleženci podali predloge kako lahko festivali, delavnice in kulturni dogodki prispevajo k ohranjanju kulturne dediščine, kakšne so prednosti in izzivi medsebojnega sodelovanja med folklornimi skupinama ter kako slednje lahko pomagajo pri izvedbi čezmejnih kulturnih dogodkov.

V toku delavnice se je predstavila folklorna skupina Dragatuš z dvema točkama, in sicer z »Najprvim štajerišem« in s »Tančko«.

Dogodek se je zaključil z nastopom FS Dragatuš v okviru Mednarodnega folklornega festivala Karlovec, ki je bil ta dan izveden v Dugi Resi.

Prvi dogodek v okviru projekta JURKA 24-25 je bil uspešno izveden in je postavil trdne temelje za nadaljevanje aktivnosti. Naslednja delavnica bo izvedena v občini Črnomelj v oktobru 2024.

Nazaj na: Aktualno
Dostopnost
Zagotavlja:
sogo logo