Aktualno

Social Impact Award tudi v občini Črnomelj

SLOAM, Slovenska agencija za mlade v letošnjem letu organizira prvi slovenski Social Impact Award – projekt, ki spodbuja mlade k razvoju socialno-podjetniških inovacij za reševanje najzahtevnejših družbenih izzivov našega časa. K prijavi vabijo mlade z izrazitim čutom za soljudi, ki bodo ustvarjali družbene spremembe in se potegovali za nagrado Social Impact Award (SIA).

Ljubljana, 3. maj 2021 Projekt Social Impact Award nudi podporo mladim socialnim podjetnikom, ki so še v zgodnji fazi razvoja in izvedbe inovativnih poslovnih rešitev za spopadanje z najpomembnejšimi družbenimi izzivi našega časa. V mednarodnem prostoru je projekt prisoten že več kot desetletje, v Sloveniji pa začenja svojo pot v letu 2021.

V torek, 20. aprila 2021, se je s prvo izvedbo delavnice »Idea Generation« v okviru projekta Social Impact Award začelo sodelovanje med občino Črnomelj in SLOAM, Slovensko agencijo za mlade. Projekt, ki prvič pri nas celostno in na nacionalnem nivoju razvija socialno podjetništvo med mladimi, hkrati pa nagrajuje najboljše socialno-podjetniške ideje preko vseslovenskega natečaja, bo potekal med aprilom in oktobrom 2021. Dogodki in delavnice, ki se bodo v Beli krajini in drugod po Sloveniji odvijali vse do 21. junija 2021, ko je predviden rok za oddajo prijav socialno-podjetniških idej, so še »Social Impact Weekend«, »Social Lab«, »Hack Your SIA« in »Chat with Impact«. Več o aktivnostih si lahko preberete v priloženem dokumentu. Letošnji cikel programa pa se bo oktobra letos zaključil s sklepno konferenco »Award Ceremony« v Kopru.

Župan občine Črnomelj, g. Andrej Kavšek, je ob tej priložnosti povedal: »Izjemno sem vesel, da smo pristopili k programu Social Impact Award, pri katerem imajo mladi možnost razvoja v podjetništvu. Nasproti gremo vsakršnim aktivnostim, ki našim mladim ponujajo možnost razvoja v domačem okolju in želimo jim ponuditi kar se da najboljše pogoje za bivanje v občini. Zato vabim vse mlade do 30 let, ki že imajo razvito podjetniško idejo, in tiste, ki idejo želijo razviti, da se prijavijo in sodelujejo v programu. Veselim se rezultatov, predvsem pa želim mladim, da se skozi program izobražujejo, zabavajo in razvijajo svojo podjetniško plat.…«

Barbara Papež Lavrič, direktorica RIC Bela Krajina, je ob tej priložnosti povedala: "Na RIC Bela krajina, v okviru katerega deluje tudi Podjetniški inkubator Bele krajine, vidimo v programu Social Impact Award izjemno priložnost, da ozavestimo potencialne podjetnike, da lahko k izzivom v lokalnem okolju pristopijo tudi na družbeno odgovoren način. Prav zato imajo socialna podjetja poseben pomen za družbo in okolje ter za prihodnost vseh nas. Njihov doprinos je pomemben, saj se osredotočajo na izzive, ki jim komercialna podjetja ne posvečajo dovolj pozornosti. Potrudili se bomo, da bodo sodelujoči skozi program pridobili čim več uporabnih informacij za razvoj svoje podjetniške ideje ter se veselimo vsakršnih socialno-podjetniških inovacij v našem okolju".

Jurij Matkovič, direktor Mladinskega centra BIT, je ob tej priložnosti povedal: » V MC BIT nas veseli, da lahko mladim v Beli krajini prek projekta Social Impact Award približamo pristop reševanja družbenih problemov na podjetniški način, torej socialno podjetništvo. Mladinski center BIT se je v letu 2016 doregistriral kot socialno podjetje, tako da lahko v projektu z mladimi delimo tudi praktične izkušnje

Social Impact Award predstavlja dolgoročni program, ki se ne zaključi ob oddaji prijave s strani mladih na nacionalni natečaj, podrobnejšo »inkubacijo« idej finalistov, vseslovenskim glasovanjem in podelitvijo nagrad, temveč iz leta v leto ponuja podporo mladim v lokalnem okolju, da izboljšajo svojo poslovno zamisel in načrt, predvsem pa vrnejo v lokalno okolje znanje in zanos, ki so jih pridobili skozi program SIA. Sodelovanje s SLOAM, Slovensko agencijo za mlade, ki ima v Sloveniji načez izvajanje tega programa, je tako sklenjeno za obdobje vsaj treh let.

Direktor Slovenske agencija za mlade, Jan Peloza je ob tem izpostavil: »Počaščeni smo, da je ravno Slovenska agencija za mlade prejela povabilo in s tem pridobila neverjetno priložnost učiti generacije mladih v Sloveniji, kako uspešno poslovno zastaviti družbeno-okoljske projekte ter s tem razvijati socialno podjetništvo med mladimi v Sloveniji. SLOAM je neprofitna organizacija v javnem interesu in je že sama po sebi primer dobre prakse socialnega podjetništva, saj ravno z lokalnimi partnerstvi, kot je npr. tudi pričujoče z občino Črnomelj, dosega svoje poslanstvo – v tem primeru razvoj socialnega podjetništva v Sloveniji ter biti povezovalni člen med javnimi in zasebnimi ustanovami za dobrobit vseh mladih. Projekt za vse udeležence brezplačen, prijavijo pa se lahko mladi do 30. leta, ki bodisi že imajo idejo ali jo šele želijo razviti. Social Impact Award v Sloveniji ostaja na dolgi rok in bo pomagal razvijati ekosistem socialnega podjetništva tudi širše v regiji, ki je sicer v tem tipu podjetništva nekoliko v zaostanku s preostalim svetom.«

V dobrem desetletju je v projektu SIA sodelovalo že več kot 40.000 mladih iz 28 držav Evrope, Afrike in Azije. Koordinatorka projekta v Sloveniji, Nika Stegovec je poudarila: »Program Social Impact Award je v drugih državah že večkrat pokazal moč, ki jo ima mentoriran podjetniški pristop k reševanju izzivov v lokalnem okolju, predvsem pa kako hitro lahko mladi stopijo izven okvirjev tradicionalnih pogledov na vodenje projektov – podjetniškega, kjer je primaren cilj dobiček, in družbeno-okoljsko angažiranega, kjer je primaren cilj zmanjšanje neenakosti v družbi. Na žalost pri slednjem mladi dostikrat pozabijo na veščino podjetnost ali nanjo gledajo kot na nekaj slabega. Ravno ta pa naredi pomembno razliko med projekti, ki zgolj ''obstajajo'' in tistimi, ki se trajnostno razvijajo in celostno rešujejo probleme, kamor sega njihovo poslanstvo. Tukaj nastopi SIA, ki združuje obe perspektivi za namen iskanja čim učinkovitejših rešitev za družbene izzive našega časa.«

Program Social Impact Award bo letos s pomočjo občine Črnomelj izveden v tretjih letnikih Srednje šole Črnomelj, mladi pa bodo vključeni tudi v nacionalno tekmovanje, ki se bo odvijalo vse do oktobra letos. 4. maja od 15.00 do 18.30 bo v organizaciji RIC Bela krajina in MC BIT potekala delavnica »Social Impact Award Idea Generation«, ki je odprt za vse zainteresirane mlade iz Bele krajine in okolice v starosti od 18 do 30 let. Možna je tudi vključitev mladih na t.i. Social Impact Weekend, ki bo potekal 14. in 15. maja 2021 v živo ali preko spleta (odvisno od epidemiološke slike), več o temu pa je možno prebrati na spletni strani projekta https://slovenia.socialimpactaward.net.

Vsi dogodki so brezplačni in ne predstavljajo pogoja za sodelovanje v naslednjih fazah tekmovanja.

---

Kontakt:

Nika Stegovec – SIA Slovenija

nika.stegovec@socialimpactaward.net

041 281 847

Jan Peloza – SIA Slovenija

jan.peloza@sloam.si

040 732 212

Alenka Tomašič – RIC Bela krajina (Podjetniški inkubator)

alenka.tomasic@ric-belakrajina.si

040 – 728-724

Jurij Matkovič – MC BIT

mcbitcrnomelj@gmail.com

041-28-379

Social Impact Award je največja Evropska skupnost mladih socialnih inovatorjev. Social Impact Award (SIA) je bil ustanovljen leta 2009 na Dunaju v Avstriji, v Sloveniji pa svojo pot začenja v letošnjem letu. V okviru SIA se v številnih evropskih, afriških in azijskih državah izvajajo izobraževalni in inkubacijski programi v podporo mladim socialnim podjetnikom, ki so še v zgodnji fazi razvoja in izvajanja inovativnih poslovnih rešitev za spopadanje z najpomembnejšimi družbenimi izzivi našega časa. V okviru SIA organiziramo dogodke za ozaveščanje in usposabljanje o socialnem podjetništvu, nudimo okrepljeno mentorstvo, zagotavljamo mreženje s podjetniki in strokovnjaki ter z nagrado Social Impact Award nudimo neposredno podporo najbolj obetavnim podjetniškim idejam. Več o programu najdete na http://www.slovenia.socialimpactaward.net.

Nazaj na: Aktualno