Aktualno

VABILO NA RAZSTAVO O ŽIVLJENJU IN DELU JOSIPINE - PEPCE PRIMOŽIČ

V počastitev 60. obletnice smrti učiteljice in prosvetiteljice Josipine – Pepce Primožič si lahko v obdobju od 4. do 20. junija 2021, od 9. do 15. ure, v Primožičevi hiši v Črnomlju (Ulica Mirana Jarca 18) ogledate slikovno razstavo o njenem življenju in delu.

Življenje Josipine – Pepce Primožič je bilo prežeto z globokim socialnim čutom, humanostjo in radodarnostjo. Bila je zaslužna učiteljica in prosvetiteljica. Med drugim je v Črnomlju ustanovila igralsko skupino, vodila dekliški telovadni odsek, po njeni zaslugi je bil ustanovljen dekliški tamburaški zbor, več let je vodila knjižnico ter organizirala in vodila več gospodinjskih tečajev.

Njena hiša je bila pribežališče pomoči potrebnih in zbirališče ljubiteljev kulturne dejavnosti. Leta 1995 je bila razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Danes se uporablja za občasne razstave in delavnice domače in umetnostne obrti belokranjskih rokodelcev. Primožičeva hiša je tudi ena izmed točk registriranih objektov nepremične kulturne dediščine, ki so vključeni v ogled mesta v sklopu novega čezmejnega produkta kulTura.

Za ogled razstave je zaželena predhodna najava na E: tic.crnomelj@ric-belakrajina.si ali T: 07 30 56 530.

Nazaj na: Aktualno