Aktualno

ZABAVNE POLETNE POČITNICE V KRAJINSKEM PARKU LAHINJA 2022

GOZDNE NOVIČKE »KDOR IMA RAD GOZD IMA RAD TUDI ŽIVLJENJE«

Dragi otroci, starši, dedki in babice! Teden zabavnih poletnih počitnic v Krajinskem parku Lahinja je za nami. Teden poln smeha, dobre volje, druženja in zabave. Na tokratnih počitnicah je bila rdeča nit gozd. Otroci so skozi teden v gozdno sestavljanko sestavili 5 koščkov gozda, in sicer gozd na splošno, drevesa, živali, voda ter človek v gozdu. Tematiko smo spoznavali preko pogovorov, igre, dejavnosti ter pesmi. Naše delo je bilo zelo razgibano. Največ časa smo se družili vsi skupaj ter se odpravili na različne pustolovščine, misije, skupaj smo ustvarjali ter se zabavali. Vsak dan pa smo se razdelili tudi v tri pogovorne skupine (po starosti), kjer smo se lahko skupaj pogovarjali in so imeli otroci veliko možnosti za deljenje svojega mnenja ter idej.

PONEDELJEK

Ponedeljkova tema je bil GOZD NA SPLOŠNO. Na začetku smo se spoznali, zapeli in zaplesali nekaj bansov ter se nato odpravili v posebni gozdni kino, kjer smo si ogledali kratko animacijo z naslovom DEČEK IN GOZD. Nato smo se razdelili v pogovorne skupine, kjer smo se pogovarjali o gozdu v Sloveniji, zakaj je gozd pomemben in kako se v gozdu vedemo. Tako je tudi vsaka skupina izdelala plakat z gozdnim bontonom. Na poti v Nerajske luge smo reševali gozdni bingo. Tam smo spoznali, da je gozd lahko tudi mesto tišine ter možnost umiritve. Otroci so spoznali, kaj je čuječnost in kako se lahko umirijo ter sprostijo, kadar to potrebujejo. Ker nam je vreme prekrižalo načrte smo si za konec ogledali še 250 let staro hišo, v kateri je nekoč živela družina Plavec.

TOREK

Torkovi pogovori ter dejavnosti so bile namenjene tematiki DREVES. Pogovarjali smo se, zakaj so drevesa pomembna, kakšna drevesa poznamo, kako se razlikujejo, zakaj oz. kako se uporabljajo ter še in še. Otroci so risali svoja domišljijska drevesa, na katerem bi si želel živeti. Dečku Jakobu smo pomagali najti deske, ki jih je pomotoma pomešal, ter mu povedali, zakaj lahko te deske tudi uporabi. Po malici smo se razdelili v tri skupine, v katerih smo se še bližje spoznali z drevesnimi letnicami. Vsaka skupina je dobila nekaj povedi, ki jih je morala pravilno nalepiti na kolobar lesa. Nato smo se odpravili na krajši sprehod do kamnoloma, kjer smo spoznali, kako je nastalo manjše jezero v njem, ter zaplesali in zapeli nekaj bansov. Ko smo se vrnili nazaj k info centu, si je vsak otrok s štampiljkami iz wc rolic, gobic, slamic … okrasil vrečko.

SREDA

V sredo je beseda tekla o GOZDNIH ŽIVALIH. Spoznali smo nekaj zanimivosti o živalih in si izdelali pik pokle o gozdnih živalih, ki smo jih nato uporabili pri medsebojni igri. Po malici smo se odpravili v deželo škratov in gozdnih živalih, kjer so živali pustile svoje sledi. Sledili smo jim in vodile so nas do naslednje igre – misija nemogoče. Otroci so se preizkusili v različnih izzivih. Ob vrnitvi nazaj k info centru si je vsak otrok izdelal prav posebno žabo.

ČETRTEK

Tema četrtkovega dne je bila VODA. V pogovornih skupinah smo se pogovarjali o pomenu vode za življenje, kje vse lahko vodo najdemo v naravi, o vodi kot življenjskem prostoru nekaterih rastlin in živali, o vodi in njenih agregatnih stanjih ... Vsaka skupina je izdelala tudi model vode (H2O). Po malici smo izvajali zabavne kemijsko-fizikalne poizkuse. Na eni postaji smo raziskovali gostoto vode in mešanje snovi med seboj, na drugi smo preverjali, ali različni predmeti na vodi plavajo ali potonejo ter kljubovanje težnosti, na tretji točki pa smo reševali figurice iz ledenih kock, saj so v času ledene dobe zamrznile, zato so potrebovale našo pomoč. Po zabavnih in poučnih poizkusih smo se odpravili v Nerajske luge, kjer smo se igrali zabavno pastirsko igro Koza piš in razgibali svoje možgančke na miselnih igrah. Poleg vsega zabavnega dogajanja pa je praznovala svoj rojstni dan tudi naša prijateljica Nina. Seveda smo ji morali zapeti ter skupaj proslaviti.

PETEK

Zadnji delček sestavljanke smo sestavili v petek s temo ČLOVEK IN GOZD. Kot uvod v pogovorne skupine in razvijanje debate smo si v prav posebnem kinu ogledali prav posebno risanko Krudovi. Zgodba govori o jamskih ljudeh, ki si iščejo novo jamo za življenje. V preostanku dneva smo se skupaj pripravili na zaključek (predstava, razstava) in se družili med seboj.

Veseli nas, da ste nam zaupali svojega otroka v varstvo in upamo, da smo mu polepšali še zadnji teden pred začetkom novega šolskega leta.

Zabavne poletne počitnice je omogočil RIC Bela krajina – Krajinski park Lahinja.

Koordinatorica počitnic: Nika Kuzma. Ostali izvajalki počitnic: Eva Beg, Tina Simonič, Odgovorna oseba počitnic: Gregor Šmalcelj.

Nazaj na: Aktualno